Kerang Air Asam Ala Thai.. Cantik je kan kerang tak kecut... Segar nampak....
KERANG AIR ASAM Ala Thai
Bahan- Bahan
2 kilo kerang
10 batang cili api
3 biji limau nipis dibelah 4
2 biji tomato
2 sudu besar sos ikan
2 sudu besar air limau satang
2 inci belacan dibakar
1 genggam asam jawa jadikan 1 cawan jus asam jawa
garam dan gula secukupnya
Daun ketumbar
10 batang cili api
3 biji limau nipis dibelah 4
2 biji tomato
2 sudu besar sos ikan
2 sudu besar air limau satang
2 inci belacan dibakar
1 genggam asam jawa jadikan 1 cawan jus asam jawa
garam dan gula secukupnya
Daun ketumbar
Cara -Cara
Basuh kerang dan rebus kerang sehingga ada kerang yang terbukak sendiri
Note: Manja Buang air rebusan kerang dan segera letak ais dan air sejuk dari petis ais untuk elakkan kerang jadi kecut dan nak nampak segar.. Pastu buang separuh cengkerang dan gunakan separuh lagi yang berisi untuk dibuat kerabu
Hiris kasar cili api dan tomato
Satukan air asam jawa , belacan bakar , sos ikan , jus limau satang , cili api , tomato , garam dan gula dalam bekas yang sesuai
Gaulkan bersama kerang sehingga mesra
Akhir sekali perahkan limau nipis dan masukkan daun ketumbar yang dipotong kasar , campurkan sekali kulit limau dan gaul lagi sehingga sebati
Siap....
No comments:
Post a Comment