Sunday, September 10, 2017

Lala Kam Heong By Manjadolce






Bahan-Bahannya
300 grm lala (dicuci & ditoskan)
2 tangkai daun kari
2 sudu besar serbuk kari
8 biji cili padi (ditumbuk sedikit)
3 ulas bawang putih(ditumbuk)
8 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 sudu besar udang kering (direndam & ditumbuk)
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1 biji bawang besar (dipotong 6)
Garam secukup rasa dan Gula secubit


Cara Membuatnya:-
Dalam satu mangkuk, campurkan serbuk kari, sos tiram, kicap cair & kicap pekat sebagai bahan perencah.
Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang merah & bawang putih. Dimasukkan pula udang kering hingga naik bau. 
Kemudian masukkan cili padi, daun kari, dan bahan perencah. Kacau hingga sebati. 
Tambahkan garam serta gula secukup rasa.

Masukkan lala bersama bawang besar. Kacau rata.masukkan dlm pinggan. Ketepikan.

Untuk rebusan brokoli dan cendawan
1/2 kiub ayam
Air

Cara: masukkan kiub ayam. panaskan air sampai mendidih. Lepas tu masukan brokoli dulu. Jgn celur lama sgt. Nnti x rangup brokoli. X sdp. Kemudian toskan.
Celur cendawan pula. Toskan..

Dh siap semua...letak brokoli dan cendawan yg sudah ditoskan td.. Siap...



No comments:

Post a Comment