Friday, November 9, 2018

BUBBLE RICE CHOCO BAR BY MANJADOLCE

Aku Menteri Dapur! Kekekeke.... Harini manja x busy... So manja masuk dapur utk buat sesuatu... Ni lah hasil kejadiannye... 🤗🤗🤗
Ha.. Yg ni picture manja buat td... 🤗
Manja balut dengan pembalut coklat.. Sbb xnk coklat manja rosak bertindih2..dh siap balut masuk dlm Balang... Manja simpan dlm peti ais.. Nk mkn baru keluarkan...xde lah coklat manja rosak...🤗

BUBBLE RICE CHOCO BAR

BAHAN BAHAN
🍥 1kg chocolate masakan (manja guna beryl's milk compound coin)
🍥 50 ml Minyak masak
🍥 bubble rice secukupnya
Ikut selera masing2..boleh juga letak almond/

👉Klu guna mold mcm yg manja guna blh dpt 83pcs... 🤗🤗

PENYEDIAANNYA

01) bakar (dlm oven) bubble rice pada suhu 120°c selama 10min lebih kurang/sehingga rangup...ketepikan

02) double boil chocolate masakan sehingga cair sepenuhnya....masukkan minyak masak dan kacau sehingga sebati...

03) masukkan sedikit choc ke dalam mould/cetak

04) tabur bubble rice ke atasnya... Jgn tekan..

05 ) tuang (2) ke atas bubble rice tadi sehingga menutupi keseluruhan permukaan...hentak2 sedikit mould untuk ratakan...
****pastikan choc suam2 kuku sebelum tuang ke atas bubble rice utk elakkan lemau

06) boleh simpan ke dalam peti sejuk bahagian chiller seketika.... Dah sejuk/beku...boleh keluarkan dari cetak/mould dan sedia di makan 😋😋😋😋

****manja letak minyak masak sikit, jd nanti selepas beku, chocolate bar yang terhasil tidak terlalu keras... Just nice mcm kita beli kt kedai...😊😊😊

#bubblericechocobar








1 comment: