Wednesday, August 21, 2019

Kek Coklat Cheese Berhantu By Manjadolce

Kek Coklat Cheese Berhantu By Manjadolce



RESEPI KEK COKLAT CHEESE BERHANTU BY MANJADOLCE👻

Bahan kek coklat moist

Bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat
1 cawan fresh milk
1 cawan minyak jagung
1/2 cawan gula halus

Bahan B
1 1/4 cawan tepung gandum ayak bersama baking dan soda.
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanila
3 biji telur
1sb ovalette

CARA PENYEDIAAN

Campo semua bahan A dan letak atas api kaedah double boil. Kacau sebati sejukan.

Masukkan bahan B kedalam bahan A gaul sebati. Tak perlu beria ria gaul agak sebati dah stop. Guna sudip kayu jer.  panaskan air dlm periuk kukusan, boleh kukus kek tadi dalam bekas, nak guna loyang pun boleh.. terpulang kepada ualls la.  cucuk dgn lidi untuk check kek dah masak atau  belum. Kalau cucuk lidi keluar bersih makna kek dah masak. Untuk bekas yang manja gunakan kujus 30minit. Kalau guna loyang kukus 45minit-1jam sehingga masak.

Bahan untuk cheese.

250gm cream cheese tatura
Setengah cawan susu pekat
Setengah cawan whipping cream
Setengah cawan fresh milk
Mix semua bahan dan boleh tuang atas kek bila kek dah sejuk. Kemudian masuk jap dalam peti ais bagi  chesee keras sikit sebelum curah coklat ganache di bahagian atas.

Bahan untuk coklat ganache.

200gm dark coklat bar jenama beriyls
Setengah cawan fresh milk
Setengah cawan whiping cream.
1 sudu butter
Sedikit nutella (optional) klu xnk letak xpe.letak nutella lagi sedap..

Masak jap atas api guna kaedah double boil sampai coklat cair. Tunggu sejuk baru curah atas cheese tadi.

Ambil lebihan cheese 1-5 sudu masuk dalam piping beg. Potong hujung dan lorek atas kek sebagai hiasan. Simpan jap kek dalam peti ais, time nak makan  keluar kan dulu kejap. Hmmmm, yum yum sedapnya bila dimakan sejuk . 😋

No comments:

Post a Comment