Shell-Out Seafood By Manjadolce
Manja buat ni utk 3/4 org mkn
Ketam 1/2kg
Udang 1/2kg
Sotong 1/2kg
Lala 1/2kg
Kerang 1/2kg
Lada kering yg sudah dikisar 2 sudu besar
Bawang merah 2 bj besar (blander)
Bawang putih 4 biji (blander)
Halia suku (blander)
Serai 2 batang (blander)
Belacan suku (blander)
Kari 1 paket (bancuh)
Sos tiram adabi 1 botol sedang
Daun kari 4 batang
Gula kasar 3 cubit
Ajinomoto (ikut suke)
Brokoli(ikut suke nk berapa byk. Cm manja mmg suke brokoli. Tu letak byk
Carrot (ikut suke)
Jagung (rebus. Ikut suke brp org nk mkn)
Cara
1-Tumis bahan yg dh diblander td sehingga warna perang..
2-Kemudian masukkan lada yg sudah diblander.. Tumis hingga 10minit
3-masukan serbuk kari yg sudah dibancuh.. Tumis sehingga pecah minyak...
4-masukn daun kari
5-masukan sos tiram. Tuang semua
6-masukkn ajinomoto (ikut suke)
Manja xde guna garam.. 100% sos tiram
7-masukn seafood td bermula dgn ketam dan seterusnye...
Dh siap blh dihidangkan. Mmg sdp. Resepi manja sendiri cipta.. Xde tgk google ke ape.. Manja mix dgn kari sbb manja mmg suke kari ketam grg kering.
Klu siapa dh try sedap..
SHARE.. SHARE... SHARE....
TQ
No comments:
Post a Comment