RESEPI BROWNIES π
Brownies buat makan petang-petang ni. π
Bawah ni cara buat Brownies step by step. Tak payah pakai mixer,sy guna pemukul tangan shj.manualπ.
Bawah ni cara buat Brownies step by step. Tak payah pakai mixer,sy guna pemukul tangan shj.manualπ.
Bahan-bahan :
Bahan A. (Cairkan)
150g majerin ( pelangi/brand lain)
450g Dark Chocolate ( Beryll's/brand lain)
25g serbuk koko ( Van Houten )
150g majerin ( pelangi/brand lain)
450g Dark Chocolate ( Beryll's/brand lain)
25g serbuk koko ( Van Houten )
Bahan B. ( Ayak bersama )
95g tepung gandum.
1 sudu teh baking powder.
95g tepung gandum.
1 sudu teh baking powder.
Bahan C.
3 biji telur Gred A /4bj gred B/5bj gred C
100g gula castor perang(klu suke manis blh tmbh lebih 120g/lebih)
1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur Gred A /4bj gred B/5bj gred C
100g gula castor perang(klu suke manis blh tmbh lebih 120g/lebih)
1 sudu teh esen vanilla
Utk deco
Kacang badam/walnut (blh letak ikut suke)
Nutella
Kacang badam/walnut (blh letak ikut suke)
Nutella
Cara-cara :
1. Masukkan kesemua Bahan A dan cairkan. Boleh guna kaedah double boil atau boleh guna microwave. Bila dah cair dan sebati, ketepikan sampai sejuk @ suam-suam.
2. Dalam bekas lain, masukkan Bahan B. Pukul 3 biji telur dengan gula castor sampai sebati. Dan masukkan esen vanilla.
3. Bila Bahan A yang cair tadi dah sejuk @ suam-suam sikit, campurkan dengan Bahan B yang dipukul tadi. Kacau sebati.
4. Kemudian masukkan tepung gandum yang diayak tadi. Kacau biar sebati. Jangan kacau terlalu lama ye.
5. Lapik loyang 10" × 10" dengan baking paper. Dan tuangkan bancuhan brownies tadi & ratakan.
6. Bakar pada suhu 180celcius selama 35-40 minit bergantung pada oven memasing. Panaskan oven terlebih dahulu selama 15-20 minit.
7. Bila dah masak, keluarkan brownies dari oven dan biarkan betul-betul sejuk. Keluarkan dari loyang dan potong. SIAP.
Selamat Mencuba. Boleh share. π