Friday, January 17, 2020

Donut Gebu By Manja Dolce

Donut Gebu By Manja Dolce





DONUT GEBU BY MANJA DOLCE

bahan2
8gm yis
30ml air suam
2sb gula
1sb rfb
500gm tepung gandum
3sb susu tepung
2sb susu pekat
4sb shortening
1sk garam
2 biji telur gred A
135ml air biasa (jika adunan keras boleh tambah air lagi sedekit demi sedikit sampai ok)

cara2nya
1)yis,gula dan air suam dikacau sebati.jika nak tahu yis aktif dalam 5minit dia dah naik.
2)masukkan tepung gandum,susu pekat, susu tepung,shortenig,rfb,telur,garam gaul dengan tangan bagi sebati dulu.
3)tuang air sikit2 sambil uli jangan letak semua air bimbang terlembik sebab setiap tepung x sama.klu Kuran air. Blh tambah air.
4)boleh uli sampai jadi doh.kalau letak rfb saya uli 20minit je dh gebu gebas.
5)siap uli perap 15minit tumbuk keluar angin.
6)bentukkan doh timbang 35gram dan tunggu naik 2x ganda dalam 15-20minit boleh goreng dalam api perlahan.Nak goreng baru buat lubang tengah guna jari je.
7)dah sejuk golek dalam gula kastor.

Yang banyak2 tu dlm plastik manja goreng membal je.. Sbb nk frozenkan...

No comments:

Post a Comment