Friday, January 10, 2020
Kuah Kacang Ayam By Manja Dolce
Kuah Kacang Ayam By Manja Dolce
Bahan bahan
1 1/2ekor ayam - potong kecik. 1 ekor pun blh..
1/2 kg kacang tanah
3 sudu besar cili kering yg sudah diblender
3/4 cawan gula pasir
1 sdb serbuk gula Melaka
garam secukup rasa
Ajinomoto
minyak masak
4 batang serai ketuk
1 bunga lawang
1 kayu manis
1/2 santan kotak
3 sb air asam jawa
Bahan blender :
5bj bawang merah besar
6 ulas bawang putih size sedang
1 inci halia
1 inci lengkuas
4 batang serai
Cara cara:
Kacang tanah disangai tanpa minyak.
Buangkan kulit dan dikisar serta sedikit ditumbuk supaya tidak terlalu hancur. Jangan kisar terlalu hancur. Ketepikan.
Tumis bahan yg diblender.
Masukkan bunga lawang dan kayu manis. Tumis sampai color brown.
Masukkan cili.tumis sampai garing..
Masukkan ayam..
Masukkan serai ketuk.
Masukkan air sampai tenggelam ayam..
Masukkan kacang tadi..
Masukkan santan.
Air asam jawa.
Masak sampai ayam kecut..
Masukkan garam+gula+serbuk gula melaka+ajinomoto..
Masak sehingga kacang lembut.. Kuah klu kering tapi kacang x lembut lagi.. Tambah air sikit2...jangan terlalu beria2 kacau ayam. Nanti ayam hancur..
Sesuaikan rasa dan kepekatannya. Kalau pekat, tambah air panas. Kuah kacang mesti ada rasa manis, baru sedap. Jika kurang manis, tambah gula sedikit demi sedikit.
Kuah akan mengering sedekit apabila sejuk.jadi biarkan kuah dia lebih sedikit..
Warna kuah kacang ni mmg original pucat sikit tau.jgn tambah cili kering byk2...x jd nnti...
Nasi empit dh sejuk..blh lh mkn...mengulang2 makan....
#Original resepi makanan tradisi Selangor yang popular pada hari raya Aidilfitri...
No comments:
Post a Comment