Sunday, July 30, 2017

Biskut Bebola Kristal By Manjadolce


Biskut Bebola Kristal By Manjadolce





Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula aising - Tak nak manis kurangkan 1/2 cawan-manja guna 3/4 cawan
2 sudu besar susu tepung- manja guna 5 sudu
1 cawan minyak sapi - dicairkanMangkuk
1 bekas almond (dikisar)

kertasGula caster

Cara-cara:
  1. Satukan semua bahan.
  2. Gaul sampai jadi doh.
  3. Bentukkan bulat,susun atas dulang.
  4. Bakar suhu 160c, 15-20 mnit.
  5. Dah suam-suam golekkan dalam gula caster..
  6. Masukkan dalam mangkuk kertas.

RESEPI RENDANG DAGING SEDAP BY MANJADOLCE

RESEPI RENDANG DAGING SEDAP BY MANJADOLCE






Bahan:
2kg daging
5 batang serai*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
1 inci lengkuas*
7 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
sedikit cili api/lada giling ikut lh nk pedas mana*

2 Paket kerisik yg size kecil
2 cawan santan pekat
1 keping asam keping
2 helai daun kunyit dihiris halus
3 helai daun limau purut
garam, aji & gula

Cara:
1- kisar bahan2 bertanda (*).. tumiskan hingga naik bau..
2- masukkan santan.. asam keping.. garam.. 3- gula.. aji.. dan kerisik..
4- kacau hingga kuah menjadi pekat..
5- masukkan daging dan kacau sampai daging lembut...daging dh lembut..
6- masukkan daun kunyit..

siap..!! sedia untuk dihidang.. sedap!

Saturday, July 29, 2017

IKAN MASAK ASAM PEDAS JOHOR DAN AYAM MASAK ASAM PEDAS JOHOR BY MANJADOL

IKAN MASAK ASAM PEDAS JOHOR DAN AYAM MASAK ASAM PEDAS JOHOR BY MANJADOLCE






Shell-Out Seafood By Manjadolce


Shell-Out Seafood By Manjadolce




Manja buat ni utk 3/4 org mkn

Ketam 1/2kg
Udang 1/2kg
Sotong 1/2kg
Lala 1/2kg
Kerang 1/2kg


Lada kering yg sudah dikisar 2 sudu besar
Bawang merah 2 bj besar (blander)
Bawang putih 4 biji (blander)
Halia suku (blander)
Serai 2 batang (blander)
Belacan suku (blander)
Kari 1 paket (bancuh)
Sos tiram adabi 1 botol sedang
Daun kari 4 batang
Gula kasar 3 cubit
Ajinomoto (ikut suke)
Brokoli(ikut suke nk berapa byk. Cm manja mmg suke brokoli. Tu letak byk
Carrot (ikut suke)
Jagung (rebus. Ikut suke brp org nk mkn)

Cara
1-Tumis bahan yg dh diblander td sehingga warna perang..
2-Kemudian masukkan lada yg sudah diblander.. Tumis hingga 10minit
3-masukan serbuk kari yg sudah dibancuh.. Tumis sehingga pecah minyak...
4-masukn daun kari
5-masukan sos tiram. Tuang semua
6-masukkn ajinomoto (ikut suke)
Manja xde guna garam.. 100% sos tiram
7-masukn seafood td bermula dgn ketam dan seterusnye...

Dh siap blh dihidangkan. Mmg sdp. Resepi manja sendiri cipta.. Xde tgk google ke ape.. Manja mix dgn kari sbb manja mmg suke kari ketam grg kering.
Klu siapa dh try sedap..
SHARE.. SHARE... SHARE....
TQ

Resepi Ayam Panggang Ala KENNY ROGERS BY MANJADOLCE





Resepi Ayam Panggang Ala KENNY ROGERS BY MANJADOLCE

Bahan-Bahannya:


-Ayam (seekor)

-1 sudu teh garam

-1 kiub pati ayam

-2 inci Halia

-3 batang serai

-4 ulas bawang putih

-4 sudu makan lada hitam (ditumbuk/blander kasar)manja blander je. Tp blender kasar sikit.

-4 sudu makan madu

-4 sudu makan sos tiram

-4 sudu makan minyak zaitun

-Bahan-bahan yang dikisar. Serai, kiub pati ayam, minyak zaitun, halia, bawang putih dan sedikit air.

-Kemudian, campurkan semuanya dalam bekas untuk perapan. Bahan-bahan yang dikisar tadi, madu, lada hitam, sos tiram dan garam.

-Kemudian, gaulkan sehingga ianya sebati.

-Gaulkan pada ayam.

-Kemudian perapkan pada ayam. Perapkan semalaman atau paling minima 4 jam. Tapi lagi lama perap lagi best, bahan perapan meresap hingga ke tulang ayam. (Untuk 2 ekor ayam, sila gandakan bahan-bahan tadi ya)

-Selepas perapan semalaman, sedia untuk di panggang.

-Panaskan oven 15 minit terlebih dahulu sebelum masukkan ayam. Gunakan api atas bawah. Suhu 200'C dan panggang dalam oven selama 1 jam 30 minit.

-panggang ayam selama 30 minit. Keluarkan ayam untuk sapu lebihan kuah rempah tadi. Selepas itu, masukkan semula ayam ke dalam oven selama 1 jam..


-Selepas 1 jam keluarkan ayam.

-Dah siap, Alhamdulillah, semerbak bau macam Kenny Rogers. Selamat mencuba semua.




AGAR-AGAR SANTAN PANDAN BY MANJADOLCE


AGAR-AGAR SANTAN PANDAN BY MANJADOLCE
Bahan-bahan

25gm agar-agar tali

1500ml air

1 cawan gula pasir

1/2 cawan air daun pandan (Kisar 6 helai pandan dengan 1/2 cawan air dan tapis)

2 biji telur gred A

dua ketul gula batu - manja letak sbb bila agar2 dh keras.. Bila di potong xde keluar air

1 cawan santan segar

Pewarna hijau klu nak bagi color agar-agar cantik.