Ayam Masak Ungkep Jawa By Manja Dolce
Bahan :
1 ekor ayam tua/ayam biasa
1 batang serai diketuk
1 keping asam kecik
3 helai daun limau purut
2 senduk minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
1 batang serai diketuk
1 keping asam kecik
3 helai daun limau purut
2 senduk minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
Bahan untuk blender
1 sb jintan putih
1 sb jintan manis
1 bj besar ketumbar
2 bj bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 batang serai
15-20bj cili padi (ikut nk pedas macam mane)
1 sb jintan manis
1 bj besar ketumbar
2 bj bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 batang serai
15-20bj cili padi (ikut nk pedas macam mane)
Cara penyediaan :
1- panaskan mintak dlm kuali dan masukkan bahan yg sudah dikisar. Tumis sehingga garing/pecah minyak. Api sederhana.
1- panaskan mintak dlm kuali dan masukkan bahan yg sudah dikisar. Tumis sehingga garing/pecah minyak. Api sederhana.
2- masukkan ayam, asam keping, serai ketuk, daun limau purut,air sehingga menutupi ayam..masak sehingga ayam benar2 masak lembut..tutup dgn tutup pengukus untuk ayam cepat lembut.rajin2 kacau supaya aym x berkerak/hangus.. Api sederhana.
3- aym dh nak masak tu.. Blh lh letak garam dan gula..
Dh siap blh dihidang untuk di makan..
No comments:
Post a Comment