Tuesday, September 5, 2017

Udang Masak Kari Kering

Udang Masak Kari Kering


Bahan-Bahan

11 ekor Udang
5 tangkai Daun kari
5 Sdb Serbuk kari (bancur dgn air dahulu)
1btg Serai *
1 Bawang besar *
3 Bawang putih *
1/2 cawan Santan
Garam
Ajinomoto

Cara

1-goreng udang dgn kunyit+sedikit garam. Jgn goreng lama2.nanti udang kecut. Kemudian toskan. Dan ketepikan.

2-tumis bahan2 yg manja tanda *
Tumis sekejap kemudian.

3-masukan daun kari+serbuk kari yg sudah dibancur terlebih dahulu.tumis sehingga pecah minyak..(Agak kering)

4-masukan santan+garam+ajinomoto.Tumis sampai kering.

5-masukan udang yg telah digoreng..gaul bg rata. Terus tutup api. Siap... SEDAP...

No comments:

Post a Comment