Siakap Stim Ala Thai By Manja Dolce
Bahan:
Ikan siakap/Ikan lain pun boleh je
Kiub pati ayam
Bawang holland
Bawang putih
Cili merah
Halia
Serai
Sos ikan
Garam
Gula
Air perahan Limau nipis
Daun ketumbar
Cuci ikan dengan air perahan limau untuk hilangkan hanyir.rendam sekejap.
Dh siap cuci ikan.. masuk dlm bekas untuk distim.
Ambil 1 kiub pati ayam dan campur air panas. Letak tepi(kalau ikan kecik sikit ½ kiub je)
Masukkan bawang holland, serai, halia dalam perut ikan.
Then siram air kiub pati ayam td dlm perut ikan
bahan sos untuk disiram atas ikan.
Blend kasar bawang putih + cili merah
Then masukkan sos ikan 3 sudu besar, garam gula secukup rasa, air perahan limau dalam 5 sudu,pak aji.
Dag kacau sebati semua.. Curah je kt ikan.
Masukkan daun ketumbar dipotong2
Masukkan akar ketumbar.Akar ketumbar nk bg lagi sedap..
Kukus 20 minit..
Siap kukus... Dh blh mkn dah panas2...Sedap...
Selamat mencuba.. Memang sedap. Mcm mkn kt kedai tau... Kaw...!!!
No comments:
Post a Comment