Gigih manja buat ice cream batang ala² magnum dan icecream ala² magnum ikat viral...🤗🤗🤗
BAHAN UNTUK AISKRIM VANILA
2cawan whipping krim (dairy)
*Saya guna whipping krim aiskrim lagi gebu lagi putih nak guna susu cair @ susu fullcream pun boleh je
1/2 cawan susu pekat
1 sudu kecil ovellate
Sedikit esen vanila
BAHAN UNTUK SALUTAN COKLAT
360gm coklat masakan/milk coklat & dark chocolate beryl's ( manja guna dark coklat beryl's je.. Klu yg suke manis blh cmpur dgn milk coklat)
CARA-CARA
1. PUTAR / BLENDER BAHAN AISKRIM VANILA
Mula-mula campurkan kesemua bahan lepastu putar dengan mixer @ blender hingga kembang gebu
Mixer @ blender hingga adunan jadi kembang 2 kali ganda.
2. DOUBLE BOIL COKLAT
Kemudian double boilkan coklat hingga cair.
Tunggu coklat suam sikit.
3. RATAKAN COKLAT DALAM PLASTIK AISKRIM
Seterusnya masukkan coklat yang dah double boil tadi ke dalam piping bag.
Lepas tu picit ke dalam plastik aiskrim dan ratakan.
Agak-agak je tak nipis sangat tak tebal sangat.
Jangan risau salutan coklat tu tak perlu mengeras. Kalau tunggu mengeras nanti dia tak bersalut dengan ais krim.
2. TUANG ADUNAN AISKRIM
Disebabkan coklat tu pekat, jadi bila ratakan dalam plastik tu, coklat akan melekat kat keliling plastik. Tengah-tengahnya automatik kosong sebab tu boleh tuang aiskrim kat tengah.
So boleh tuang macam biasa. Kalau dah mengeras nanti dia tak bersalut dengan ais krim.
3. SEJUKKAN
Akhir sekali sejukkan dalam peti ais selama 5-6 jam atau semalaman.
Siap.
Bila dah sejuk,blh lh mkn hari2...🤗🤗🤗
*yg dlm acuan pun sama resepi.. Cume dlm acuan kene bekukn dulukn icecream vanila(rujuk dalam video manja)
Badam byk kt umh.. Manja letak badam dh siap panggang.... 🤗
No comments:
Post a Comment